úterý 5. března 2013

Jak zdravě žít podle Hanky Zemanové

Dobré ráno, dnes vám napíšu pár pravidel zdravého života, je to z mojí oblíbené biokuchařky od Hanky Zemanové, přidala jsem pár vět ke každému bodu. Tak prosim :).
Jak zdravě žít podle Hanky Zemanové:
  • Choďte často na procházky nebo výlety do přírody.
První pravidlo a já už to mám na štýru :). Na procházky chodíme, ale hodně málo, bydlíme v paneláku v Litoměřicích, takže nemáme moc příležitostí se dostat do přírody a celkově pobývat venku. Příležitost se najde jen když jedeme k babičce mého milého.

  • Pohybujte se a sportute přiměřeně své kondici. 
Tak tohle si můžu klidně odškrtnout. Je pravda, že dřív to tak nebylo, ale teď jsem ve velkém fyzickém zápřahu hlavně díky své práci. Tím si ale nechci stěžovat, to vůbec ne! Naopak. Jsem ráda, že se mi zmenšuje zadek a chytám větší sílu do rukou. Je to vidět. Nepodceňujte pohyb. Trvale snížit hmotnost můžete jen, když se budete pohybovat. Stačí půl hodiny tance, běhu, plavání nebo jiného sportu denně a garantuju Vám, že to půjde vidět.

  •  Pravidelně zhluboka dýchejte čistý vzduch.
Nepodceňujme dýchání. V brzké době se chystám zaměřit na různé dýchací techniky. Naše tělo potřebuje kyslík !

  • Nestresujte se často.
V dnešní době docela oříšek, ale je pravda, že stres nás někdy dokáže pěkně nakopnout, ale taky hezky psychicky (a následně i fyzicky) rozložit... Nepřehánějte to! Dělejte věci prostě tak jak nejlépe dovodete a pokud to nebude stačit..nevadí! Je jedno staré moudro, které říká... "Nejde o život, jde o hovno." Nebojte se spomalit a vypnout..prospěje Vám to.

  • Nepřehánějte čas trávený s počítačem, mobilním telefonem nebo v autě.
 Tohle je docela složité hlavně pro naší generaci. Nic se nemá přehánět. A je vážně lepší si vyjít někam ven nebo na pivo, než sedět na facebooku nebo hrát různé onlajnovky.

  • Dopřejte si pravidelný spánek, odpočinek a meditaci.
Tak pod tohle se můžu podepsat! Jsem člověk, který spánek potřebuje... a potřebuje ho docela hodně. Stačí jen abych se dva dny pořáně nevyspala a vypadám a chovám se strašně! Meditovat neumim.. neumim vypnout hlas ve své hlavě a sžít se jen se svou podstatou, ale to nespraví nic jiného než pokora a čas. Pokud jde o mě, radím Vám spěte, odpočívejtě a meditujte !

  • Dopřejte si pravidelný a vzrušující milostný život.
Tak tady je to snad všem jasné :)).

  • Rozdávejte kolem sebe dobrou náladu.
Znáte ty lidi, co v sobě mají tolik energie že by naplnila pokoj? Znáte lidi kteří Vás dokáží touhle energií dobýt jen svou přítomností? Určitě jo! Staňte se takovým člověkem. Pryč s pesimismem... vymačkejte ze života veškerou šťávu, která se vymačkat dá! Žijte! A víc se radujte !

  • Obklopujte se lidmi, které máte rádi a se kterými se vzájemně obohacujete.
Rozhodně! Je důležité aby jsme okolo sebe měli osobnosti, které nás posouvají dál. Je hodně lidí, kterým říkám vysavači energie - věčně se jim něco nelíbí, jsou nespokojeni,ale nedělají nic s tím aby to bylo jinak...těm se snažte vyhýbat!  Vyražte ven a najděte společnost lidí, kteří mají podobné sny a ambice jako vy. Má to velký význam !

  • Najděte si práci, která vás bude opravdu bavit a bude pro vás mít smysl.
Já pracuju jako dělnice v jedné fabrice a rozhodně mám vyšší ambice a cíle! Nikdy se nespokojte s průměrností!A v práci to platí dvojnásob. Žádný člověk nikdy nezbohatnul prací která ho nebaví a nenaplňuje. Mým snem je stát se nutriční terapeutkou a už podnikám první kroky k tomu aby se tak stalo. A rozhodně se nebojte, když hned po škole nenajdete práci, jakou jste si vysnili... prostě jen jdětě za svým snem...a on Vám příjde naproti. Opravdu!

  • Dodržujte pravidelný rytmus, který umí dodávat i navracet sílu. Tvrdí to většina stoletých lidí. 
Tělo má rádo pravidelnost. O tom ani potom. Proto se snažte pravidelně jíst, spát i odpočívat. Jasně je nám něco okolo dvacítky a rádi si vyrazíme z kopejtka. Nevadí. Jen se ke svému rytmu zase vracejte :).

  • Jezte zdravě! Jíst přirozené potraviny neznamená držet dietu na 14 dní. Jíst přirozené potraviny neznamená striktní zákazy, jíst biopotraviny je v dnešním přechemizovaném světě velkou příležitostí k trvalé změně. Buďme za tu možnost vděčni.
A tady už vážně nemám co dodat :).


Hanka Zemanová je moje guru přes výživu, mám obě dvě její knihy a hrozně moc jí obdivuju. Rozhodně všem doporučuju knihy zakoupit anebo minimálně ochutnat něco z biopekárny Zemanka (osobně mám nejraději bio jablečné hrudky).

V dalších dnech se chystám Haně věnovat celý článek.

 http://www.biopekarnazemanka.cz/



Žádné komentáře:

Okomentovat